Reinskav i form – Anna fra Røros bok 21

Denne oppskriften er en av våre favoritter, og vi tar den med fordi vi mener reinsdyrkjøtt fortjener større oppmerksomhet. Rett og slett fordi det er så godt. Retten er enkel å lage, og egner seg også for større porsjoner når man skal ha selskap.

Bacon, frossen reinskav, mandelpotet og løk skal i form sammen med fløte, og toppes med ost.

Anna fra Røros sin tid spiste de også reinsdyrkjøtt i disse traktene. Men mat laget i form, som i denne oppskriften, var ikke så vanlig, etter som de ikke hadde elektrisk komfyr. Og brokkoli, som vi har valgt som grønnsak, kom ikke til Røros før i nyere tid.

Basis for retten er råvarer også Anna kunne lage mat av. Bacon, løk, finskåret reinsdyrkjøtt og mandelpotet. Smør og fløte hører med, og denne formen toppes også med revet ost.

Viltkjøtt er magert og derfor skal du ikke spare på smøret og fløten, ellers blir kjøttet for tørt.

Dette trenger du (3-4 porsjoner):

1 pakke bacon
1 pakke (400 g.) frossen reinskav (eller annet tilsvarende viltkjøtt)
2 løk
Rikelig med mandelpotet
1 kopp fløte
1 kopp revet ost
Godt med smør til steking
Krydder: Salt, pepper, rosmarin

Slik gjør du: 

Skjær bacon i små biter og brun i panne. Når baconet er nesten ferdig så tilsettes hakket løk, så den får surre med til den er gyllen. Ta bacon og løk ut av pannen og sett det til side, mens du steker reinkjøttet.

Reinskav selges frossen, og skal ikke tines før den tilberedes. I høyden kan den tas ut fra fryseren en time før du skal tilberede middagen, så den tiner såpass at kjøttet lett lar seg dele.

Gjør klar potetene før du begynner å steke reinkjøttet. Mandelpotet skrelles og skjæres i skiver på ca en halv centimeter. Bruker du annen potet med lengre koketid så skjær tynnere skiver, ellers er det ikke sikkert at potetene blir gjennomkokt i formen.

Legg frossen reinskav i varm panne med rikelig med smør.

Varm en panne med godt med smør og legg i halvparten av reinkjøttet (ca 200 g.). Vend det hele tiden, helt til den røde fargen er så godt som borte, men før kjøttet begynner å gi fra seg for mye væske. Det som måtte komme ut av væske tar du med i formen.

Ta kjøttet ut, kok ut og vask pannen, og legg i en ny god klatt med smør før siste halvdel av kjøttet legges i pannen og brunes.

Smør en ildfast form og dekk bunnen med potetskiver. Over potetene legges halvparten av det stekte reinsdyrkjøttet. Over der igjen legges blandingen av bacon og løk. Og så resten av reinsdyrkjøttet.

Dersom du skal lage en stor porsjon, kan du legge flere lag med potet og kjøtt.

Som siste lag kommer resten av potetskivene.

Krydder bør tilføres mellom hvert av lagene. Vi brukte rosmarin, i tillegg til salt og pepper. Glemmer du å krydre mellom hvert av lagene, er det ikke så farlig. Legg på veldig godt med krydder på toppen før du slår over fløten, så vil den ta med seg krydderet ned i de lavere lagene av formen.

Slå over en kopp fløte, så er formen klar for ovnen. Vi bruker en god kopp med fløte, ca 2 dl. Slå den jevnt ut over formen, så den fordeler seg godt gjennom lagene.

Vi bruker varmluft, 180 grader, men det går selvsagt bra også med vanlig over/under-varme. Prøv da med 200 grader.

Sett tidsuret på 20 minutter. Ta så formen ut og fordel revet ost over toppen, før formen går inn i ovnen igjen i 8-10 minutter.

Variasjoner mellom ovner kan være stor. Og om du lager større porsjoner må du beregne lengre tid i ovnen. Med litt trening er det lett å se når retten er ferdig. Kjøttet skal være godt stekt, pass bare på så det ikke blir brent. Osten venter du med til du ser fløten koker ordentlig i bunnen av formen.

Etter en snau halvtime på 180 grader i varmluft er formen ferdig.

Servering:

Tyttebærsyltetøy er naturlig følge. Vi synes det er mest delikat med grønt følge, så vi pleier å servere brokkoli eller rosenkål. Og retten fortjener en god rødvin.

Vel bekomme!