Annas ertesuppe med kjøtt

En kraftig suppe med erter og kjøtt kunne Anna fra Røros servere når hun skulle sørge for mat til arbeidsfolket som hadde lange og slitsomme dager.

Bok 19 er i salg nå!

En saltet svineknoke som trekkes sammen med løk, purre og litt krydder i noen timer, gir fineste buljong som basis for suppen. Den må gjerne lages i store porsjoner, så man har mat til flere dager. I våre dager kan vi også fryse den ned i porsjoner. Enkelt å varme opp på hverdager.

Mange brukte også å servere ertesuppen sammen med fleskepannekaker.

Og bare så det er sagt, en suppe laget fra bunnen av slår ut alt som finnes av posesupper nå til dags.

Dette trenger du til ca. 6 personer:

  • 5oo g tørkede gule erter
  • 1 lettsaltet svineknoke
  • 1 finhakket løk
  • 1 liten sellerirot, i terninger
  • 2-4 laurbærblad
  • 4 stilker frisk timian
  • 2 gulrøtter, skåret i terninger
  • 1 purre, skåret i ringer
  • Salt og pepper, om det trengs
Lettsaltet svineknoke, erter, rotgrønnsaker og litt krydder er utgangspunktet for en kraftig og mettende suppe.

 Slik gjør du:

Ertene skylles og legges i bløtt dagen i forveien, med et par klyper salt i vannet.

Suppen kan lages helt uten kjøtt, bruk da buljong for å sette smak. Suppen kan også lages med annet kjøtt, eksempelvis rester av pinnekjøtt eller røkt sideflesk. Vi brukte svineknoke som fås kjøpt ferdig saltet. Dette er en smaksrik råvare som trenger lang tid i gryta for å bli mør.

Legg knoken i en rommelig kjele og fyll på vann så det dekker. Kok opp og skum av før krydderet tilsettes. Finhakket løk, purre, laurbærblad og timian kan trekke med hele tiden. La knoken trekke (ikke koke) 2-3 timer under lokk før resten av grønnsakene tilsettes.

Ertene skylles (hell ut bløtleggingsvannet) og has i suppen sammen med terninger av gulrøtter og sellerirot. Alt trekker ytterligere en time. Smak til med salt og pepper, men forsiktig, det kan godt være at suppen alt er salt nok.

Lag rikelig med suppe i en rommelig kjele, så har du mat til flere dager.

Fjern laurbærbladene, ta opp knoken og bruk en kniv for å se om kjøttet er ferdig, da løsner det fra beinet. Skjær kjøttet i passende biter og legg det tilbake i suppen. I gamle dager ville svoren også kommet med, mens vi kanskje synes det er mest delikat at den ikke er i suppen.

Selv synes vi det smaker best med vann til, men øl går også bra.

Serverer man suppen alene, er det godt med flatbrød til.

Suppen holder seg i kjøleskap et par dager og kan fryses ned i porsjoner.

Vel bekomme!

Langt fra posesuppe: Det tar tid å lage en ordentlig ertesuppe med svineknoke, men så smaker det da også mye bedre.
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».