Annas fiskeboller med deilig, hvit saus

Fiskeboller er en klassiker på middagsbordet, enkel og god middag for både store og små – også på Annas tid!

Anna fra Røros får nesten dårlig samvittighet når hun kjøper hermetiske fiskeboller og lager enkel og lettvint middag, selv om Johan roser maten hennes. Hermetikk var ganske nytt på hennes tid, og fiskebollene har vært med oss helt siden den gang, i over hundre år, produsert og konservert omtrent på samme vis da som nå.

Vi mener fiskeboller er tradisjonsmat god som noen. Og det er mat som er enkel og lettvint å lage, og som heller ikke sprenger noen budsjetter. De fleste barn synes da også at fiskeboller og potet most i hvit saus er til å leve med.

Så hvorfor ikke sette det litt oftere på menyen?

Vi har valgt å lage en variant som vi tenker oss at Anna fra Røros ville gjort, der vi lager en tykk, god saus med rikelig med smør og litt fløte. Man kan selvsagt lage en enklere og mer mager variant av sausen, og da blir jo fiskeboller diettkost.

Enkel og rimelig middag lager man med en boks fiskeboller, potet og gulrøtter.

Dette trenger du til fire personer:

  • 1 stor boks fiskeboller
  • Kraft fra fiskebollene (3 dl)
  • 1,5 dl fløte
  • 75 g smør
  • 4 ss hvetemel
  • Gulrøtter
  • Mandelpoteter

Slik gjør du:

Start med å rive gulrøttene, på rivjern eller i kjøkkenmaskin. Den ferdig revne råkosten kan eventuelt friskes opp med ved å blande inn et par spiseskjeer eddik, en teskje sukker og en klype salt og pepper. Bland det godt inn og la råkosten stå i kjøleskapet litt før servering.

Ta kraften fra fiskebollene (det er ca 3 dl fra en stor boks) og bland med halvannen dl fløte. Gjør blandingen lunken. Smelt smøret i en kjele og bland i hvetemelet. Rør godt til smøret og melet blir en myk blanding. Slå ned på lavere varme. Slå i blandingen av fiskekraft og fløte litt om litt og rør godt hele tiden. Blir sausen for tykk, kan den tynnes med litt vann eller melk. Ta i fiskebollene og la de bli varme i sausen, på lav varme. Rør av og til så ikke sausen brenner seg fast.

Serveres med kokte mandelpoteter og råkost. Personlig så liker vi veldig godt å bruke masse karri-krydder på fiskebollene, men dette er selvsagt en smakssak.

Vel bekomme! 

Enkelt, men utrolig godt. Fiskeboller med mandelpotet og revne gulrøtter.

 


Anna fra Røros 18 er i salg nå. Neste bok i serien kommer 31. mai. 🙂

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».