Tusen, tusen takk til dere alle

ET VEMODIG FARVEL MED TO JORDMØDRE – og mange tusen trofaste lesere!

Det er rart å tenke på at det som opprinnelig var tenkt å bli en enkelt serie på kanskje 24 bøker om en jordmor på landet, endte opp som en serietrilogi på hele 102 bøker.

Jordmoren ble lansert i 2007

Gi meg først lov til å fortelle en sann historie som gir meg klump i halsen: Gammeljordmoren i Surnadal ble så glad i Astri og Gjertrud at da hun lå på det siste, og ikke selv orket å lese, måtte gode venner lese høyt for henne, slik at hun fikk med seg mest mulig. Hun var godt over nitti år gammel, nokså nøyaktig ti år yngre enn Gjertrud, og de to var utrolig like: sterke, med et fantastisk humør, en vilje av jern – og en sikker replikk. Og begge fikk til slutt den mannen de ville ha.

Titusener ble glad i Astri

Det er et stort spenn mellom den yngste og den eldste leseren av jordmorseriene: Den yngste som har sendt meg en hilsen, er tretten år gammel, og den eldste rundt nittifem.

Det er et hardt arbeid som ligger bak disse seriene, for bøkene kom jo ut hver måned. Men utrolig nok – hver gang jeg var ekstra sliten, fikk jeg en oppmuntrende hilsen fra en av dere! Det hjalp meg til å reise meg igjen, selv om jeg kanskje dagen før følte at jeg hadde møtt veggen.

Først skrev jeg om trondhjemsjenta Astri, som gjennom 66 bøker hadde en dramatisk yrkeskarriere – så dramatisk at det kunne gå på liv og helse løs. Og ektemannen hennes, Lars Storset, gjorde det ikke lettere for henne!

Titusener av dere ble glad i Astri og fulgte henne gjennom tykt og tynt. Gledelig nok ville dere stadig ha mer, så jeg måtte grave fram enda flere detaljer om hennes liv. Selv da jeg til slutt syntes at nok var nok, hadde ikke dere mistet interessen! Men da var også Jordmoren blitt Norges lengste serie noensinne – på den tiden. Og kanskje er den fremdeles den lengste avsluttede serien.

   

Hvem var egentlig Mordar-Lars?

Lokketoner ble lansert i 2013.

Men hvor lenge orket jeg å sitte uvirksom? I Jordmoren fortalte jeg sagnet om Mordar-Lars, sekondløytnanten som spøkte i ganger og loftsrom på praktgården Storset. Hvem var han egentlig? Det fikk dere forklaringen på i den oppfølgende serien Lokketoner. Lars Storset var et menneske som «levde» for to hundre år siden – en mann hjemsøkt av demoner som drev ham til grusomme handlinger.

Astri Storset var ikke den eneste jordmoren i Jordmoren, dere møtte også Gjertrud Gare. I Jordmoren er Gjertrud den svartsynte gammeljordmoren, vond og bisk. Vi fikk ikke riktig vite hva hun slet med før hun endelig fikk skikk på livet sitt – og aller hardest holdt hun på hemmeligheten om at hun hadde en datter. Selv om Gjertrud og Astri var nære venner, holdt Gjertrud hele tiden kortene tett inntil brystet. Jeg måtte lete i gamle papirer og dokumenter for å finne ut mest mulig om hennes liv da hun var ung – kvinnen som så ofte ble sveket, men som til slutt fant kjærligheten. Og om datteren hennes, som hun lenge trodde at hun hadde mistet for alltid. Dette ble til serien Hjertets røst.

Etter 102 bøker tar jeg nå farvel

Hjertets røst kom i 2016

Nå nærmer vi oss ikke bare slutten på Hjertets røst, men også på det som jeg i mitt stille sinn kaller Storset-sagaen, dramaet om sterke kvinner som var tett knyttet til denne herskapelige gården, på godt og vondt.

Hjertets røst skulle egentlig være en miniserie på tolv bøker, men igjen ville dere det annerledes, så det ble dobbelt så mange. Men et sted må det slutte – eller som Gjertrud ville ha sagt det: «En får ha skamvette’ te’ å slutte mea leiken e’ god.» Og etter mange års skriving, hvor jeg som regel tok lørdager og søndager til hjelp for å få levert manus i tide, begynte jeg også å kjenne det på kroppen.

Etter 102 bøker tar jeg nå farvel med Gjertrud Gare, Synnøve Sandmo og Astri Storset, og med mennene i deres liv. Dette er en historie som spenner over nokså nøyaktig to hundre år i dag, og heldigvis er Storset og Astris etterkommere fremdeles i full virksomhet! Det har vært en glede å dele historiene med dere.

Tusen, tusen takk til dere alle!

Varme hilsener fra Sigrid

0 kommentar(er).
  1. Anne Kristin Røstum:

    Tusen takk for fantastiske serier. Gledet meg til hver eneste bok. Ekstra artig å lese om gammeljordmora sitt liv i Hjertets røst!

    9. august 2018 kl 22:31

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sigrid Lunde

Sigrid Lunde er psevdonymet for en forfatter med tre tiårs fartstid som profesjonell skribent. Hun har en svært omfattende og variert produksjon bak seg.