Julehilsen fra Annikki Øvergård

Ingen jul som Røros-jul

I serien Anna fra Røros prøver vi å formidle noe av alt det som skiller Røros fra de fleste andre steder i landet. Og julemåneden desember er nå som den gang, tidlig på 1900-tallet, spesiell på Røros.

Kulda og snøen kommer alt i november, om ikke før, og sørger for riktig julestemning under julemarkedet som holdes første helgen i desember. Siden går det slag i slag. Røros er flere ganger kåret til landets kulturby nummer én, og ikke til å forundres over at man da kan glede seg til rike musikkopplevelser i den vakre kirken nettopp i julemåneden.

Julemarked med store og små nisser er tradisjon første helgen i desember på Røros.
Kjerkgata pyntet til jul. Solen står lavt og når ikke ned i gata, men gjør kirken bare enda vakrere.

Det sparsomme lyset på denne tiden av året, bare med små glimt av sollys i de smale gatene selv midt på dagen, gir en helt spesiell opplevelse. Det var nok dette lyset som fasinerte kunstneren Harald Sohlberg som bodde flere år på Røros omtrent på den tiden som vi skriver fra. Han likte ikke kulden, men var likevel så betatt av skjønnheten at han ble boende.

De sindige rørosingene tar også det onde med det gode. Om strømmen blir borte noen timer, som den var nå nylig, samtidig med at gradestokken viste ned mot minus tjue, så var det knapt noen som klaget. Vi har da ved å fyre med, sa folk.

Selv skal vi ikke feire jul på Røros i år, men kanskje neste år …

Vi ønsker alle våre lesere en riktig God Jul!

Motivet som Harald Sohlberg fanget er fortsatt like vakkert, mer enn hundre år etter at han sto her og malte.
Det aller mest kjente motivet fra Røros, hyttklokka og kjerka. Vakkert det også i desemberlyset.
2 kommentar(er).
 1. Toril Skjelstad:

  Ønsker dere en riktig god jul. Jeg leser om «Anna fra Røros «. Jeg koser meg med serien,ser for meg vakre Røros mens jeg leser.

  24. desember 2017 kl 08:29
 2. Wenche Elisabeth Helleseng:

  Ønsker dere en riktig god jul.
  » Anne fra Røros» er noe av det beste jeg har lest. Troverdig, tidsriktig og spennende. Gleder meg til neste bok og vil gjerne prøve noen av matrettene etterhvert.
  Jeg ser vakre Røros foran meg når jeg leser om Anna .

  Vennlig hilsen
  Wenche Elisabeth Helleseng

  23. desember 2017 kl 18:21

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».