Anna fra Røros’ tjukkmjølk med spekemat

I hver bok om Anna fra Røros finner du en oppskrift eller informasjon om tradisjonsmat fra Røros-traktene. I bok 2 var det tjukkmjølk og spekemat som figurerte.

Anna fra Røros låner i bok 1 «tette» av nabokona Lussia. En kopp med tjukkmjølk som hun blander i en bolle fylt med ferskmelk.  Dagen etter er hele bollen blitt til tjukkmjølk.

Dette er verken fantasi eller trolldom. Det handler om en bakteriekultur som raskt sprer seg i den ferske melken. Melken blir sur og får bedre holdbarhet.

Helt frem til våre dager har det vært helt vanlig å oppsøke naboen for å «låne» tette, som det het. Om man hadde vært så uheldig å tømme bollen med tjukkmjølk, uten å sette på ny.

Tjukkmjølk

Tjukkmjølk kan i våre dager brukes som erstatning for rømme eller yoghurt. Før var det vanlig å slå tjukkmjølk i en tallerken og bryte flatbrød og røre rundt. Noen liker å strø litt sukker over. Flatbrødsoll ble spist både med tjukkmjølk og ferskmjølk.

Konsistensen på tjukkmjølk kan variere, det kan også smaken. Noen ganger var den stiv, nesten som pudding. Men den kunne «klappes» opp med skje og bli mer flytende.

Mmmmm!

Tjukkmjølka hørte sommeren til, nå kan den kjøpes året rundt, fra Rørosmeieriet, og i enkelte dagligvarebutikker over det meste av landet. Rørosmeieriet har fått sin økologiske Tjukkmjølk offentlig godkjent som «Beskyttet Geografisk Betegnelse» av Matmerk.

Tjukkmjølk var mettende og godt på varme sommerdager, samtidig som det var enkelt for husmora å ordne til. Hun var jo også med på slåtten, og det var om å gjøre å ha så enkelt matstell som mulig.

Les mer om «Anna fra Røros» og bestill første bok gratis på norskeserier.no!

Les mer om Anna fra Røros

Er du spent på Anna fra Røros? På norskeserier.no kan du lese mer om serien, bestille første bok gratis eller tegne abonnement. Det lønner seg å abonnere: da får du automatisk neste bok i serien hjem i postkassen – helt portofritt og før boka er i salg i butikk! Les mer på norskeserier.no.

 

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».