Hovslageren Anna fra Røros

Anna er en utradisjonell ung kvinne. Ikke bare har hun bein i nesa, hun har også stål i ben og armer som følge av arbeidet i smia til bestefaren. I dag er det nok av kvinnelige smeder og hovslagere, men på Annas tid var det absolutt ikke regnet som noe kvinneyrke …

Gled deg til å bli kjent med tøffe Anna!
Gled deg til å bli kjent med tøffe Anna!

Det var tungt arbeid å stå med hestefoten klemt mellom knærne samtidig som hun skulle betjene redskapen hun brukte for å pusse til hoven. Etterpå satte hun på skoen hun hadde tilpasset i smia og hamret den fast med søm. Det var godt å kjenne på at hun behersket arbeidet. Men hun hvilte ikke ryggen før hun var helt ferdig og den nye skoen satt slik den skulle. Da rettet hun ryggen. Det smertet ikke lenger bare i den skamslåtte hofta, men også i låret. Og hun var støl i ryggen av å stå krumbøyd så lenge. Sikkert rød og svett i ansiktet også, tenkte hun. Et par hårlokker hadde smøget seg ut av fletten og klistret seg til kinnet.

– Det er tungt arbeid, sa Magnus forsiktig.

– Så du mener det ikke er noe for et kvinnfolk? svarte hun. Det lød mer iltert enn hun hadde villet, kanskje på grunn av smerten i låret og hofta.

– Det var ikke slik ment, sa han og rødmet igjen.

– De fleste mener det, sa hun og forsøkte å smile for å ta brodden av de harde ordene.

– Jeg ser jo at du kan det, selv om jeg ikke har noe greie på det du gjør.

– Bror min, Heine, har aldri hatt noen interesse av arbeidet i smia. Derfor ble det til at jeg ble med Bessfar i stedet, sa hun. – Heine løper jo ærender for dere.

– Ja, jeg vet. Han er … svært pålitelig, har jeg da både sett og hørt.

– Jeg håper da det. Arbeidet betyr mye for ham. Hun ville si mer om broren, men bet det i seg, hun hadde kanskje vært åpenhjertig nok som det var. Hun gikk i gang med å smi og skifte de andre skoene. Etter en stund sto den prektige blodshesten nyskodd og klar. 

Vil du vite mer om Anna fra Røros? Les mer om Anna, Røros og smedyrket – blant annet om Jan Eriks oldefar Elling, som var inspirasjonen til «Bessfar» på forfatternes nettside www.ingeborganna.no.

Det lønner seg å abonnere! Hvis du tegner abonnement før første bok er i salg, får du både bok 1 og 2 i serien pluss en kjempefin memo-blokk – helt gratis og uforpliktende:

annafraroros-abotilbud-2-bøker

Her kan du lese begynnelsen på bok 1, Æresordet