Hvem er Inger Marie?

Eva J. Stensrud, som skriver Skyggespill, forteller om hvordan Inger Marie, hovedpersonen, utviklet seg fra å være en ren idé til å ta form og få liv – et menneske i utvikling. God lesning!

Da jeg skapte Inger Marie, ønsket jeg at hun skulle være vår heltinne med stor H.

Til å begynne med var hun da også tøffere enn toget. Nærmest en Jane Bond. Mye stemte ikke. Jeg slet med å få henne til. Mine venner i forlaget fikk bakoversveis og ble nesten litt redd henne. Jeg strittet imot å gjøre henne annerledes og var lenge temmelig sta. Skrev om og skar tenner. Men fremdeles fungerte hun ikke. Fikk ikke skikkelig tak på henne. Jeg så henne for meg og spurte stadig meg selv: Hvem er du? Hva tenker du? Hva vil du? Hva driver deg? Hvordan tenker en heltinne med stor H?

Så gikk det etter hvert opp for meg at jeg måtte velge en helt annen tilnærming, og da løsnet det endelig. Fra å være en ferdigspikret tøff-i-trynet-heltinne trådte hun endelig fram som et menneske, en ung kvinne hvis opplevelser jeg kunne dele. Hun skulle være min «drone» inn i en nær fortid, mine øyne og ører, nese og – ikke minst – en som var i stand til å ta inn inntrykkene for meg. Føle for meg. Tenke for meg. Være redd i mitt sted. Elske for meg. Gjøre mine tabber. Hvem kunne ha syklet over Stangebrua for å finne et menneske hun var glad i? Hvem kunne ha valgt feil rømningsvei, for så å se katastrofen i hvitøyet? Hvem kunne ha forelsket seg i et menneske hun ikke kjenner?

skyggespill_ingmar1
Hvem kunne ha forelsket seg i et menneske hun ikke kjenner?

Da jeg var kommet så langt, skjedde det som alle forfattere selvsagt alltid ønsker skal inntreffe: nemlig at karakterene får liv. Det er tungt når det ikke skjer, da skjønner man etter hvert at man er på villspor. Heldigvis trådte Inger Marie stadig tydeligere fram for meg nå. Hun fikk kjøtt og blod. Konturene av henne begynte å bli veldig tydelige. Deretter fulgte det andre også.

Hun har fremdeles en snev av tøffhet i seg, men hun er ofte både panisk og redd, alt annet ville ha vært lite troverdig. Men hun overvinner flere ganger sin egen redsel og viser mot på den måten. Samtidig kjenner hun ikke alltid fullt og helt konsekvensene av det hun gir seg inn på.

Hun er kanskje litt dum når det gjelder kjærligheten, men ikke hele tiden. Hun vil gjerne tro godt om folk, og den som gjør det, får seg ofte en smell. Av og til tenker hun ikke før hun handler, men hun lærer å bli mer forsiktig. Hun føler sterk kjærlighet til familien sin og til hjembyen Hamar og slektsgården Alstadhov i Vestbygda i Stange.

Alt er ikke ukomplisert, både forholdet hennes til moren, faren og søsteren er til tider preget av sterke motsetninger. Hun er usvikelig lojal, men trosser familien når hun føler at hun ikke har noe valg. Samvittigheten martrer henne også til tider. Dessuten plages hun av vage minner fra en fjern fortid.

skyggespill_ingmar2
Ingmar elsker, sørger, feiler og lærer av sine feil, akkurat som oss andre dødelige.

Jeg forsøker å skape et menneske i utvikling, og jeg prøver å begrunne valgene hun tar gjennom det hun opplever, gjennom erfaringer hun gjør seg, og ikke minst gjennom smerten hun føler. Av og til kan det bli sterkt, kanskje i sterkeste laget, men i et tema som dette blir det helt nødvendig å dykke dypt ned i menneskesinnet, både på godt og vondt. Jeg dikter mye, selvsagt, men jeg er også nødt til å skrive det som jeg føler på kropp og sjel at er sant og ekte. Inger Marie er hovedstemmen i Skyggespill, og jeg gleder meg til å følge henne videre. Det håper jeg du gjør også.

Hilsen Eva

Her er hva en leser sier om serien i Facebook-gruppa Norske serieromaner:

«Årets anbefaling fra meg: Skyggespill??Aldri har jeg vel lest ei første bok i en serie som denne! Den er så spennende og intens at jeg tok meg selv i å holde pusten! Og bare nå i løpet av ei bok så er jeg blitt glad i menneskene som vi blir kjent med?Gleder meg til denne serien!?»Heidi Lysen‎

Skyggespill kom i salg i går, 2. januar, og er å finne i butikker landet rundt. Se lanseringsfilmen til serien her:

 

Skyggespill 1Få første bok gratis!

Alle som abonnerer på en serie fra NorskeSerier, vil motta første bok i posten. Dersom du ikke abonnerer på en serie fra oss, kan du bestille boken helt gratis på nettsiden vår.

Lyst til å abonnere?

Som abonnent på Skyggespill nyter du godt av flere fordeler du ikke får ved å kjøpe bøkene i dagligvarehandel eller kiosk. Som velkomstgave får du en deilig lavendelpose fra Provence, og den første boken i abonnementet ditt er alltid gratis. Bøkene koster deretter kr 94,90,- og blir sendt rett hjem til deg uten ekstra kostnad.  Klikk her for å abonnere på Skyggespill.