Stress ned med en bok eller to i jula

Når julestresset har lagt seg, hva gjør man da? Ser film, hygger seg med familie og venner, eller kanskje leser du en bok? 

Innimellom besøk og andre gjøremål i jula, liker jeg å lese. Ikke noe er så avslappende som å sette seg ned med en kopp te eller kanskje et glass vin, tenne stearinlys og en god bok.

Her er noen bøker jeg kan anbefale som julelesning. Og mangler du en julegave i siste liten, er dette flotte gaver også til en som liker å lese. Selv liker jeg å gi bøker som gave, hele året.

Mannen fra TamanrassetHvis du liker reiseskildringer, kan jeg anbefale denne:

Mannen fra Tamanrasset av Helge Baardseth

Helge Baardseth har levd et langt liv på reise, og dette er en bok om møter med mennesker på tvers av grenser og kulturer som han har møtt. I boken gir han oss fortellinger fra sitt eventyrlige liv og bringer oss til soukene i Marrakech, til klatreturer i Himalaya, smuglertokt i Malawi og til motorsykkeltur gjennom Rajahstan. Men også til Hedmarken, der reiselysten våknet da han som liten gutt var med faren til Oslo.

Boken er varm, morsom og innsiktsfull. En perle i reiselitteraturen som gjerne kan leses flere ganger.

Liker du friluftsliv og fortellinger fra villmarken? Da kan jeg anbefale: 

12033083_973283922735821_3180006887771356313_nDrømmen om nord av Tonje Helene Blomseth

Tonje Helene Blomseth er en ung jente på 21 år som sluttet på videregående for å leve drømmen om å bli eventyrer på heltid. I boken forteller hun om sin seks måneder lange ekspedisjon på ski over Nordkalotten gjennom grensetraktene sørover til Nordland, sammen med trekkhunden Nanni. Turen starter i mørketida og ender når våren kommer i fjellet.
Boken er fin lesning for folk i alle aldre. Historien er ikke bare en fortelling om en ung jentes eventyrlige reise, men også om mot, besluttsomhet og en utrolig jernvilje. Tonje er redd for mørket. Når hun står på flyplassen i Tromsø og venter på mannen som skal kjøre henne ut til startpunktet for reisen i villmarken, har hun mest av alt lyst til å ta neste fly hjem, men hun trosser sin egen frykt. Hun legger ut på reisen for å sette seg selv på prøve. Finne roen. Kjenne på ensomheten. Hun lar oss få del i tårene og redselen hun kjenner når uværet truer med å rive teltet i filler.
Jeg har selv bodd i Finnmark, og vet hvor barsk naturen er, hvor ugjestmild den kan være. Hvor kaldt det kan være vinterstid. Men den er også eventyrlig vakker. Jeg kjente på savnet etter de enorme viddene, folket som bor der og det vakre lyset da jeg leste denne boka. Hun skriver vakkert, men også med en god porsjon humor.

Jeg drømte om den blå timen, fullmåne og millioner av blinkende snøkrystaller. Om tett skog, bål blant furulegger og stjerneklar himmel. Jeg lengtet etter forblåste vidder, blafrende nordlys og synet av vandrende reinflokker.”

Ikke alle kan gjøre som Tonje Helene Blomseth, men dette er en flott bok som motiverer og gir inspirasjon til selv å realisere drømmene sine. Boken er illustrert med Tonjes egne bilder.
(Boken kan også bestilles på http://www.tonjeblomseth.com)

Eller vil du kanskje hygge deg med en roman? I så fall kan jeg anbefale denne:

Det-som-en-gang-var-jord-1000x1575Det som en gang var jord av Simon Stranger. 

Denne boka la jeg ikke fra meg før jeg hadde lest den ut. Det er en gripende og engasjerende roman det er umulig å ikke bli berørt av.
Boken handler om Mikael, hans kone Miriam og deres åtte år gamle sønn Isak. De bor i en by som er okkupert, omgitt av en mur uten veier ut eller inn. Bare et minimum av matvarer slipper gjennom. Det setter kjærligheten mellom Mikael og Miriam på en hard prøve. I all hemmelighet jobber Mikael med å grave ut en tunnel til den andre siden. Når tunnelen åpner, blomstrer byen på ny. Mikael ser igjen spor av glede i blikket til sin kone og sønn, og håpet om at kjærligheten likevel kan reddes, vokser i ham. Mikaels håp om å komme vekk og starte på nytt vokser, men når muligheten åpner seg må han ta et valg som bryter med alt han står for.

At forfatteren har brukt konflikten mellom Israel og Palestina som bakteppe, minner denne leseren på at i et land, bare noen få timers flyreise fra mitt eget, lever mennesker som kjemper for å holde håpet om en menneskeverdig tilværelse levende, selv når det ser som mørkest ut. Det må være forferdelig å leve med denne frykten hele tiden, og være frarøvet det meste av det vi tar for gitt her i trygge, fredelige Norge. Det er lengselen etter det tapte, om ikke å gi slipp, denne boka handler om. Juleevangeliet får en ny betydning når du leser denne boken. I alle fall i mine øyne.

RIKTIG GOD JUL TIL ALLE!