Deilig bløtkake uten sukker og hvetemel

I selskaper er det ofte noen som ikke tåler verken hvetemel eller sukker. Da er det fint å kunne servere en kake helt uten! Dette er en av favorittene hjemme hos oss. Kaken er høy og luftig og bugner av krem og syltetøy!

Bløtkake
Dette er hurtigvarianten av pynting! Med sprøytepose og litt tålmodighet vil det nok bli et mer staselig resultat.

Du trenger:
7 egg, romtempererte
120 g Sukrin
90 g fiberfin
10 g kokosnøttmel
3 ts fiberhusk
1 ml steviapulver
1 ½ ts bakepulver

1. Sett ovnen på 160 ⁰C.
2. Pisk egg og Sukrin i 15 minutter til en luftig eggedosis.
3. Sikt alt det tørre og vend det godt inn i eggedosisen.
4. Bruk en kakeform med diameter 26 cm. Dekk bunnen med bakepapir, smør ringen med smør og hell røren oppi.
5. Stek på nederste rille i ca. 45 minutter. Bruk en kakenål/pinne for å sjekke om bunnen er gjennomstekt. Dersom bunnen blir for brun på toppen, kan du legge et bakepapir over formen den siste steketiden.
6. Avkjøl kaken i formen på en rist.

Tips: Snu formen med kaken opp ned på risten til kaken er kald. Slik unngår du at kaken får et søkk i midten.

Dynkevæske
4–6 ss vann
½ ss sitronsaft
Litt steviapulver eller annen søtning

Rør alle ingrediensene sammen i en skål.

Syltetøy
300 g jordbær, bringebær eller blåbær
2 ss Tagatesse
1 ml steviapulver

Bland bær, Tagatesse og steviapulver med en stavmikser eller blender til du får en jevn og fin masse. Dersom du bruker bringebær, bør du sile massen gjennom en sil for å fjerne det meste av frøene. Smak eventuelt til med mer søtning.

Stivpisket krem
4–6 dl kremfløte
2–3 ss Tagatesse

Montering av kaken

1. Del bunnen i tre lag.
2. Det øverste laget av kaken har en litt sprø topp. Snu dette laget opp ned og plasser det på et kakefat.
3. Det opprinnelig nederste kakebunnlaget har en jevn og myk stekeoverflate som egner seg bedre som topp på den monterte kaken.
4. Dynk de to nederste kakebunnlagene med dynkevæske. Bruk gjerne en skje og dra laken utover.
5. Legg pisket krem på det nederste kakebunnlaget og stryk deretter syltetøy forsiktig utover.
6. Legg på nytt kakebunnlag og gjenta prosessen.
7. Når toppen er på plass, stryker du det som er igjen av krem på toppen og rundt kaken i et jevnt tynt lag ved hjelp av en kakespade eller lignende.
8. Kaken bør stå i kjøleskapet en tid for å sette seg, gjerne til neste dag.

Kremtopping
4–6 dl kremfløte
2–3 ss Tagatesse

1. Før servering piskes kremfløte og Tagatesse til en stiv krem.
2. Pynt kaken med krem på toppen og på sidene, gjerne med en sprøytepose. Dersom du skal sprøte krem med en «rosett-tipp», må kremen være veldig stiv for at rosettene ikke skal gli nedover. Men pass på, kremen kan fort skille seg.
3. Avslutt med friske bær.

Personlig synes jeg oppskriften er vel raus med kremen, så jeg reduserer litt.

Oppskriften er hentet fra Kakefest – uten sukker og mel av Sofie Hexeberg, Birthe Storaker og Kristin Kjellmo Vorkinn.